Kitchen & Bath Design News

APR 2019

Kitchen & Bath Design News is the industry's leading business, design and product resource for the kitchen and bath trade.

Issue link: https://kitchenbathdesign.epubxp.com/i/1099585

Contents of this Issue

Navigation

Page 31 of 68

a frame for the new island with 3"x3" Daltile Ayers Rock porcelain tile in a colorway that complements the original tile. "It looks like it was always meant to be," she says. The new island also improved traffic flow through the kitchen while providing more work and serving space. Plus, its new shape and orientation gave the homeowners a more attrac- tive view when they are working at the island. "Previously, the island faced a hallway…not an exciting view," she points out, noting that its new vantage point offers a view through new French doors that will showcase the outside when the guest-bedroom-turned-sunroom is completed. Rohrer-Lauer located the GE gas cooktop and Whirlpool downdraft in the island, along with a Sharp microwave drawer and plenty of storage, including some open shelves for her client's beloved cookbooks and several deep drawers for pots and pans. She added a pop-up electrical outlet within the island's Serenity granite top to control cord chaos when using small appliances, and she sheathed the Crestwood base cabinets in a Basalt finish, which helps tie the otherwise all-white kitchen to the rest of the home. "My clients really wanted white cabinets," she says in reference to the custom-colored Chagall-sheathed perimeter cabinets. "We end- ed up choosing a soft white to work with the existing color palette in the rest of the home, which didn't have any other white elements. And, since an all-white kitchen would have stood out too much from the other rooms, we used a dark stain on the island. It works well with the floor, oak trim and brick fireplace… tying everything together." ADDRESSING THE PERIMETER Renovating the kitchen's perimeter solves challenges associated with the previous floor- plan's inefficient use of space as well as the 'choppy' appearance created with cabinets of different heights and depths. There was also a seldom-used desk that had become a 'catchall' for clutter. "Nothing flowed well or related to each other," she explains. To create a more cohesive look, Rohrer- Lauer started by removing the desk and creating a focal-point wall that includes an LG convection double oven flanked on each side by pantries and drawers that her client uses for storing dry goods and larger cooking appli- ances. Creating more storage was an import- ant consideration for the new space, so the designer incorporated more drawers that are full extension and soft close rather than having doors. She also deepened the upper cabinets to 13" to better accommodate plates and added a built-in trash bin and recycling center, addi- tional 'must-haves.' In the end, she created 36 square feet of additional storage within the kitchen's original footprint. "My client loves to cook," she says. "Her cabinets were builder-grade with stationary shelves, some of which were only half-shelves. They weren't very user friendly and she would have to get down on her hands and knees to get stuff out of the cabinets. Now she loves her easily accessible drawers!" Rohrer-Lauer also reconfigured a portion of the 'floating wall' when she relocated the oven and replaced it with countertop space and an undercounter GE beverage/wine refrigerator. "She now has a lot larger task area and, by moving the wall oven, that area is more open and inviting," she notes, adding that it also gives guests a convenient place to set their dish- es as they enter from the dining room. Rohrer-Lauer completed the space by design- ing a backsplash crafted from Chapter 1: Suite Glass Varadero Belle Mare mosaic tile. She also improved lighting by adding more recessed cans in the ceiling and including decorative and task lighting over the island and sink, all of which are switched independently with dimmers. "She never had a light above her kitchen sink before," she says. "She wasn't sure what she was missing, but we made sure to include it in her new kitchen!" ▪ The designer's clients wanted to keep the original floor tile, but there weren't enough spare tiles to fill in all of the voids created after removing the original island. As a solution, she created a frame for the new island with mosaic porcelain tile in a colorway that complements the original tile. Michelle Rohrer-Lauer brought more natural light into the kitchen by replacing the original narrow glass block window above the sink with a larger, more on-trend, metal-framed clear window. It makes the kitchen brighter and improves sight lines by providing a view through the living room windows to the yard. A pop-up electrical outlet within the island's granite top controls cord chaos when using small appliances. To create a more cohesive look, Rohrer-Lauer removed a desk and created a focal-point wall that includes a double oven flanked on each side by pantries and drawers. April 2019 • KitchenBathDesign.com 31

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Kitchen & Bath Design News - APR 2019